John Lindberg Trio

Intervju från deras hemsida

Berätta lite om den musikaliska bakgrunden av medlemmarna i JLT?
Martin har spelat i många olika band. Han började med ett band som hette Mad rats som sedan bytte namn till Sleppy Hollow. Han har nu ett band som heter Gunsmith som han sjunger och spelar gitarr i.
Jocke har spelat i många olika band också men just nu så är det ett Thrash Metal band som han spelar med på fritiden. Jag var den som visade honom Rockabilly och Rock N roll musiken ordentligt men han har hört den förut ifrån sin far som också är i musikbranschen. Han blev introducerad till musik när han var väldigt ung av sin far Ingemar Dunker som är en av sveriges mest kända trumslagare, som har spelat med dom flesta stora artisterna i Sverige. Joakim var 4 år när han började följa med på turne. Han gör också studiojobb med artister. Jag började spela gitar när jag var yngre och sedan gick jag musiklinjen i Sandviken och där träffade jag både Patrik och Joakim och vi startade John Lindberg Rockabilly Trio 2004. Jag har gjort olika jobb med artister igenom åren.

Hur skulle du beskriva John Lindberg trios ljud och stil?
Vi försöker hålla oss uppdaterade med ett stort och "fet" ljud oftast. När vi arbetar i studion använder vi oss av en analog studio för vi tycker att ljudet blir mer levande. Som musiker så vill du hela tiden växa, både tekniskt och upptäcka nya saker. I nuläget spelar vi en moderna stil av rockabilly med inslag av pop och rock. Det är kvaliten på låten som bestämmer om vi ska spela in den eller inte.

Vilka är dina större musikaliska influenser?
Allt började med Elvis och dom andra stora artisterna ifrån 50-talet. Sedan upptäckte jag Stray Cats och Brian Sezter som fortfarande är en av mina stora influenser och idol, men jag lyssnar också på mycket annan musik. Just nu lyssnar jag mycket på Shooter Jennings.

Vilken är din favorit gitarr och varför?
Just nu är min favorit, Gretsch modelnummer. 6128-TVP. Jag gillar både ljudet och utseendet. Den låter vintage med TV-jones power mickarna men samtidigt som den har ett modernt ljud om du använder en overdrive. Gretsch kallar den "A hard rocker in a classic package. 

Är du mer inne på att använda äldre gitarrer och förstärkare eller är det modernt som gäller?
Som jag svarade på förra frågan så framstår ju mitt svar modernt, men i studion så använder jag helldre äldre instrument men när jag är ute och turnerar så är det modernt.

Din största idol inom gitarrvärlden "nån gammal eller ny"?
Jag måste säga att det är Brian Setzer. Som du vet så är han väldigt modern i sitt spelade idag.

Ni ändrade erat namn ifrån John Lindberg Rockabilly Trio till John Lindberg trio. Varför?
Vi kände att vi ville kunna upptäcka andra genrer och blanda in det i våran musik så att vi kunde nå en bredare publik. Vi började med Rockabilly och upptäckte sedan att vi spelade en mer modern slags Rock N Roll. Vi ändrade namnet för vi kände att vi låste oss vid stilen Rockabilly.

Ni har gjort covers på några välkända poplåtar, vad är tanken bakom och hur väljer ni låtar?
Ibland så känns det bara som om det skulle funka så bra med en ståbas till just den låten och det skulle bli ett sånt "GO" i den. Tänk dig I´m so excited med ståbas, en bra låt som skulle bli bättre.

Du verkar skriva dom flesta låtarna. Hur får du alla ideer till en låt?
Allt i livet. En gång skrev jag en låt om ett par skor. Det kan precis vara vad som helst som triggar igång en till att börja skriva. Flickvännen hjälper till mycket och Martin är en mycket talangfull låtskrivare också.

Vad tycker du är svårast med att skriva musik?
Jag är verkligen dålig på att skriva musik på svenska.

Berätta om dina tre favorit låtar och vart du har fått inspirationen till dem?
Det där är en svår fråga, det finns så många av dom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för att komma till John Lindberg Trios hemsida